Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa624
mod_vvisit_counterTegnap732
mod_vvisit_counterA héten2770
mod_vvisit_counterMúlt héten3409
mod_vvisit_counterA hónapban9610
mod_vvisit_counterMúlt hónapban16728
mod_vvisit_counterÖsszesen861345

Jelenlegi olvasónk: 23
Mai nap: 2018. jan. 19.

postheadericon Kis góbék a Parlamentben

Amikor az ember elkeseredik, hogy a nagy rendszervaltozas, a meg nagyobb europai testveriesules ellenere sem javul jottanyit a sorsunk, akkor mindig felcsillan egy remenysugar: talan megis??!

Mert ki hitte volna 1989 oszen, hogy 2013-ban a magyar Parlament kupolatermeben a szentegyhazi elhiresult gyermekfilharmonia diakjai adnak koncertet, s eppen a Nemzeti Osszetartozas Napjan?!

 

 

Pedig igy volt, es felemelo volt, ezek a gyonyoru szekely gyermekek az egesz nemzetnek adtak peldat a muveszet iranti erzekenysegbol, a nemzethez valo huseg feltetlen vallalasabol. Pelda nelkuli koncert volt ez, melynek hallatan bizonyosan elmosolyodhatott Bartok Bela es Kodaly Zoltan is a nyughelyen. A Hargita-alji telepules tanuloi oly magasra allitottak a mercet, hogy azt mar bajos lenne tulhaladni. Ezt evek ota tudjuk, s a szentegyhazi gyermekfilharmonia megteremtojenek, folnevelo iranyitojanak, Haaz Sandor tanar urnak mindenfele egyesulet es hivatalossag kifejezte mar elismereset, de most az egesz nemzet elismerese illetheti ot. Illetve oket, hiszen egy nagyszeru pedagogus melle, a keze ala tehetseges fiatalok is kellenek, s a nagy ugyuket tamogato szulok, helyi hivatalossagok. Szentegyhazan minden osszejott, s ha a ?legmagasabban fekvo magyar varossal? egyutt az egesz szekelyseg, az egesz magyarsag meltan lehet buszke az egyuttes teljesitmenyere, hat az tovabbgondolasra is biztat minket.Arra kell gondolnunk peldaul, hogy egy-egy kozossegunknek milyen kovasza lehet egy kivalo ember, aki a szakmai elkotelezettsege mellett, az altalanos epitkezes motorja is lehet. Ilyenre, szerencsere, nalunk is van pelda, hiszen a csernatoni Haszmann csalad munkalkodasa sokban hasonlit a szekelyudvarhelyi Haaz-familia minosegehez es teljesitmenyehez. De arrol se feledkezzunk meg, hogy neha egyetlen ember ? kulonosebb csaladi elozmenyek nelkul ? teremti a csodat. Ilyen volt a mi Kelemen Antalunk, a retyi fuvosok nagyszeru mestere, kit, sajnos, tul koran kellett kikisernunk a templomdombi sirkertbe. De oroksege el, elni fog.

Van mire buszkenek lennunk, s jo ezt tudni, a szentegyhaziak csodalatos parlamenti hangversenyet hallgatva.

 

Magyari Lajos
Szekely Hirmondo